Bartın 1 Şubesi

Mülakat ısrarından vazgeçilmeli, atamalar KPSS puan üstünlüğüne göre yapılmalıdır

Mülakat ısrarından vazgeçilmeli, atamalar KPSS puan üstünlüğüne göre yapılmalıdır

Tek başına ciddi bir sorun olan sözleşmeli öğretmenlik uygulamasıyla birlikte öğretmen istihdamı süreçlerine maşeri vicdanı yaralayan, var olan sorunlara yenilerini ekleyen sözlü sınav aşaması da dâhil edilmiştir.

Uygulamaya konulduğu günden bu yana adalet ve hakkaniyet noktasında tartışılmaya devam edilen mülakatla atama ısrarından vazgeçilmesi yönündeki çağrımızı bir defa daha tekrarlıyoruz.

Gelinen noktada, yaptığımız uyarıların haklılığı ve uygulamanın doğurduğu faturanın ağırlığı daha da artmıştır. Bu nedenle, duyurusu yapılan ücretli öğretmenlerden sözleşmeli öğretmenliğe atanma sürecindeki mülakat uygulaması bir an önce kaldırılmalıdır.

Adayın kazanma ya da kaybetme nedeninin objektif bir şekilde izah edilememesi, yıllarca emek vererek okumuş ve birçok yazılı sınavdan geçmiş adayların bir kaç dakikalık mülakatla elenmesi travmaya neden olmakta, adalet duygusunu zedelemektedir.

Personel alımı tercihinde, mülakat yerine, objektifliği tartışmasız, adalet ve hakkaniyet kriterlerini karşılayan ve genel kabul gören KPSS puan üstünlüğüne göre alım yapılması en doğru olanıdır.

Yeni dönemde, her alanda olduğu gibi, özellikle öğretmenlerimizin sisteme, hem kendi vicdanlarında hem toplumun vicdanında meşruiyeti sorgulanmayan bir yöntemle dâhil olmaları esas alınmalı; Millî Eğitim Bakanlığı bu konuda bir an önce adım atmalıdır.